המשוררת מיה טבת דיין והרב אלחנן ניר בחברותא
מהי החברותא שלנו?
לאחר יותר משנה של מלחמה חיצונית וקרע פנימי, תהומות של צער ושבר עמוק בעם ובלב, המשוררת ד"ר מיה טבת דיין והמשורר הרב אלחנן ניר יוצאים למסע של חברותא משותפת.
"חברותא" הוא מושג מכונן ביהדות לאורך ההיסטוריה – מדובר בלימוד מעמיק בזוגות. לימוד שמקרב נפשות, שיוצר אינטימיות, שנעשה מתוך הומור גדול ושמוביל להכרות קרובה של שני הלומדים.
החברותא שלנו נערכת בין שניים שלא צמחו באותה ערוגה:
ד"ר מיה טבת דיין היא משוררת חילונית תל אביבית, ד"ר ללימודי הודו, כותבת פמיניסטית מהבולטות כיום בישראל ומי שמגדלת את שלוש בנותיה במסע בעולם.
הרב אלחנן ניר הוא ר"מ בישיבת ההסדר 'שיח יצחק' באפרת, עורך מוסף 'שבת' לתרבות והגות בעיתון 'מקור ראשון', משורר, אב לשישה ילדים, וראש בית מדרש לחרדים שמסייע בגיוסם לצה"ל.
שניהם משוררים ויוצרים עטורי פרסים ודוברים מבוקשים בארץ ובחו"ל, ולשניהם קריאה משותפת בעת הזאת לקשור מחדש את הקצוות, לייצר שיח ולימוד בעולם היהודי בישראל ובעולם, ולהגדיל את האהבה.
במפגש יחיד במינו כיום בנוף התרבות והחברה בישראל, הרב ניר וד"ר טבת דיין מנהלים ביניהם שיחה מלאת חיים, הומור, רגש, אינטימיות, עומק, נעים מהבודהיזם, הודו ויפן ועד הרב זקס, מעזים לשאול שאלות לא פשוטות ותרים יחד אחר התשובות המשותפות של הלב.
בין השאלות שיעלו במפגש: מה זה אומר בעצם להיות יהודי היום בארץ ובעולם? איך להיות הורים בימים האלו? איך אפשר בכלל ליצור, לכתוב ולהשמיע קול בימים שבהם התותחים לא מפסיקים לרעום?
אודות אלחנן ניר:
הרב אלחנן ניר נולד בירושלים למשפחה רבנית, למד בישיבות, שירת כלוחם-תצפיתן ב'דובדבן' ומלמד בישיבת ההסדר 'שיח יצחק' בגוש עציון ב-21 השנים האחרונות, וכן מכהן כרב קהילה בירושלים.
ב-2004 ייסד את מוסף ההגות והספרות, מוסף "שבת" בעיתון 'מקור ראשון'. המוסף משמש כבמה מרכזית לבירור ענייני השעה, וכותבים בו גדולי וטובי הכותבים הן מהאקדמיה, הן מעולם התרבות והן מבית המדרש.
ספרי שיריו "תחינה על האינטימיות", "האש הרגילה", "מי שנפלה עליו מפולת", ו"גוף שנתת בי" ראו אור בהוצאת 'ריתמוס – הקיבוץ המאוחד' במהדורות רבות וניר הוכתר כ"אחד המשוררים הבולטים והאמיצים בדורו" שיריו נכנסו לתוכנית הבגרות ופורסמו בשפות רבות והולחנו ובוצעו בידי הרכבים שונים.
כן הוציא שלושה ספרי הגות יהודית-עכשווית שראו אור בהוצאת 'ידיעות ספרים'. ו"רק שנינו", שראה אור בהוצאת "הספריה החדשה" וזכה עוד בהיותו בכתב יד במלגת פוזן הבינלאומית בברקלי, ולאחר מכן בפרס שרת התרבות.
על יצירתו זכה בפרסים רבים ובהם פרס רמת גן לספרות, פרס ראש הממשלה ליצירה, פרס קוגל, פרס עמינח ליצירה תורנית ופרס שר החינוך.
הוא גם עוסק בתיאטרון ומלווה מיזמים בתחום, ומרצה בפני פורומים וקהלים שונים ומגוונים על נושאים של יהדות, תרבות וספרות, מזרח אסיה ומגמות עומק בחברה ובהוויה הישראלית, ורבות מהרצאותיו עולות ליוטיוב וזוכות לקהל מאזינים רחב.
הוא ממשיך את סב-אשתו, הרב פרופ' פינחס פלאי, ומשמש מורה רוחני של אלפי חברי תנועת המקויה היפנית הפרו-ישראלית. לאחר הצונאמי בשנת 2011 נסע יחד עם אשתו, שרה, לאיזור האסון והרצה בפני אלפי יפנים על שיקום רוחני בעקבות התנ"ך. מאז שהחלה מלחמת "חרבות ברזל" הוא במסע שיקום וחיזוק יחד עם נציגים שהגיעו מיפן ונע בין קהילות המפונים, החיילים הנכנסים לעזה, חיילים שנפצעו ומשפחות הנופלים.
אודות מיה טבת דיין:
ד"ר מיה טבת דיין היא משוררת, פובליציסטית ומרצה. כלת פרס ראש הממשלה ליצירה לשנת 2018. מהקולות הבולטים כיום בתרבות, בשירה, ובמחשבה הפמיניסטית בישראל. לימדה הינדואיזם ופילוסופיה באוניברסיטת תל אביב ושירה וכתיבה יוצרת באוניברסיטה של סן דייגו בארה"ב. פרסמה את ספר הפרוזה "אלף שנים לחכות" (כנרת- זב"ם) ואת ספרי השירה "ויהי ערב, ויהי תוהו" (פרדס, זוכה בציון לשבח מטעם פרס קוגל לשירה), "לאן שנצוף שם בית" ו"כדי להסתדר עם המצב" (מוסד ביאליק). ספריה זכו להצלחה רבה בקרב הקהל ולשבחי המבקרים. ספרה "פמיניזם כפי שלימדתי את בנותיי" הנו ממואר פמיניסטי במסות שראה אור ב 2023 והפך מיד עם צאתו לרב מכר. ב-2024 פרסמה את "הדברים שאנו נושאים עמנו", תרגום ראשון לעברית משיריה של המשוררת האמריקאית דוריאן לקס. שירים ומסות פרי עטה ראו אור באנגלית, רוסית, איטלקית, צרפתית וספרדית. ספרה Wherever we Float, That’s Home זכה בפרס מלינדה א. מרקהם לשירה מתורגמת וראה אור בארה"ב ב 2024.
טבת דיין מגדלת את שלוש בנותיה מתוך חיים של מסע בעולם, ועוסקת באורח חייהם זה בטורים שפרסמה בעיתון הארץ וכן בראיונות שונים שהעניקה בתקשורת.
היא ידועה בשיתופי הפעולה שלה עם אמנים בולטים, ביניהם השחקנית קרן מור והזמרת רונה קינן, עם אנשי דת, ביניהם הרבנית ימימה מזרחי והרב בני לאו, ועם מדענים וחוקרים. טבת דיין מאמינה בקידום של שיח בין קצוות בחברה ומאז מלחמת חרבות ברזל מקיימת שיחות ומפגשים במטרה לייצר מחדש את החיבור בין קטבים מפולגים בעם.
באוקטובר 2023 שהתה כמשוררת אורחת באוניברסיטה של סן דייגו ושם החלה לכתוב מסות ומאמרים על האנטישמיות. מאמריה ראו אור במגזינים בולטים בארצות הברית ובישראל והיא קיימה מסע ש מפגשים בין קהילות יהודיות בחוף המערבי ובחוף המזרחי במטרה להדק לאור המצב את הקשרים בין יהדות ארצות הברית לבין ישראל.
משך המפגש: כ-75 דקות
כמות קהל: תלוי אולם והגברה
צילום מיה טבת דיין: מאיה חליבה אלון
צילום אלחנן ניר: נעה אביטל