מרצה על שירה עברית ברחבי הארץ והרשת. מייסד קבוצת הפייסבוק 'אל תוך השיר', אותה הקים מתוך תשוקתו הגדולה לשירה ולסיפורי החיים של המשוררים (הקבוצה מונה כיום קרוב לעשרת אלפים קוראים). דוקטור למתמטיקה וחוקר עצמאי של שירה עברית. תואר שני בספרות באוניברסיטת תל אביב.
בעל פינה קבועה ברדיו 103 fm על הסיפורים מאחורי השירים ומייסד קבוצת הפייסבוק ״אל תוך השיר״.
בסדרת ההרצאות על גדולי המשוררים והמשוררות בשירה העברית, נחזור יחד ליצירות המופת ונחשוף סיפורים מרתקים, נועזים, נוגעים ללב, מרחיבים את הנפש ומעשירים את הדעת על חייהם ויצירתם של כותבי השירים.
אל תוך השיר – רשימת הרצאות:
"מִלִּים מְלַוּוֹת אֶת חַיַּי" – יהודה עמיחי
בשנת 1955 פרסם יהודה עמיחי את ספר ביכוריו וחולל מהפכה בשירה העברית. הוא הוריד את שפת השירה לרחוב והחזיר אותה אל לשונם של בני האדם. בעשותו כן, הציל עמיחי את השירה העברית מסכנה של מליציות יתר וחוסר רלוונטיות.
בשיריו פיתח עמיחי משנה סדורה על האופן בו נכון לחיות, לאהוב ואף למות ועל הכל התנסח בעדינות, ברכות ובסלחנות, מבלי להימנע מביקורת נוקבת, אירוניה והומור עצמי. ספריו של עמיחי תורגמו למעל ל 40 שפות והוא נחשב למשורר העברי המצליח ביותר בעולם. בהרצאה מרתקת הכוללת גם קטעי וידאו וחומרי ארכיון נדירים נצלול אל תוך שיריו וסיפור חייו של אחד מגדולי משוררינו.
"צִפּוֹר אֲחֻזַּת קֶסֶם" - הרצאה חייה ושיריה של זלדה
ספר השירים של זלדה הוא הנמכר ביותר בארץ. כיצד יתכן שדווקא משוררת חרדית אשר נאלצה להתמודד עם התנגדותה של החברה החרדית ורתיעתה של החברה החילונית, מצליחה לכבוש את ליבם של קוראים רבים כל כך?
בהרצאה מרתקת נחשוף את סיפור חייה של זלדה, נדבר על היסודות הקבליים שעליהם מושתת עולם הרוח שלה ונראה כיצד באמצעות השירה מצליחה המשוררת להזין את חיי השגרה הקשים שלה, בדרמה של חיי הרוח. ההרצאה כוללת קטעי וידאו וסאונד נדירים ומכתבי ארכיון גנוזים השופכים אור על אחת מהמשוררות הגדולות והמרגשות בשירה העברית לדורותיה.
"וּמֻתָּר וּמֻתָּר לֶאֱהֹב" - הרצאה חייה ושיריה של לאה גולדברג
לאה גולדברג היא המשוררת המולחנת ביותר, הפופולרית ביותר והנחקרת ביותר בישראל. בהרצאה מרתקת, מרגשת ומרוממת, נחזור לשיריה הגדולים ולתחנות חייה וננסה לפצח את סוד הקסם של אחת מהמשוררות הגדולות שידעה השירה העברית מאז ומעולם.
"חַיָּיו מְלֵאֵי שִׁיר" - הרצאה חייו ושיריו של אברהם חלפי
הרצאה על אחד מגדולי המשוררים בשירה העברית, המשורר והשחקן אברהם חלפי. שיריו המולחנים "עטור מצחך", "צער לך וצער לי" ו"תוכי יוסי", הם רק קצה הקרחון. בהרצאה ניחשף לסיפור חייו המרגש, ניגע דרך שיריו, בשאלות הקיומיות הגדולות שהעסיקו אותו בשירתו, ולא פחות חשוב, נראה כיצד הצליח למרות הכל, "לַחֲצוֹת אֶת הַיָּם בְּרַגְלָיו".
"אָדָם צוֹבֵר זִכְרוֹנוֹת" - הרצאה חייה ושיריה של יונה וולך
"תהילה! תהילה! תהילה!", כך ענתה יונה וולך בת ה 19, כשנשאלה על ידי חברתה מה הן שלוש המשאלות הגדולות שלה. באמצעות השירה שלה ואורח חייה הפרועים, וולך ניפצה כל גבול אפשרי וחתרה תחת המוסכמות החברתיות, התרבותיות והלשוניות של תקופתה. אפשר לאהוב אותה, אפשר לשנוא אותה, אבל אי אפשר להישאר אדישים אליה ואל שירתה הכל כך ייחודית. בהרצאה מרתקת נחזור לסיפור חייה ולשיריה של משוררת שכמה מבכירי חוקרי השירה בארץ הגדירו אותה כאחת המשוררות החשובות והמקוריות בעולם במאה העשרים
"לְיוֹנָה מַלְאַךְ הָאֵשׁ" – משוררות פורצות גבולות בשירה העברית: הרצאה על חייהן, שירתן ומערכת היחסים של זלדה ויונה וולך
בשנת 1966 פרצה יונה וולך לתודעת קוראי השירה בארץ עם ספר ביכוריה המטלטל, "דברים". וולך היתה אז בת 22. מבקרי השירה ההמומים הבחינו בקול אחר לחלוטין בשירה העברית. אין מדובר בעוד משוררת שירי אהבה כמצופה מאישה כותבת בחברה הפטריארכלית של שנות ה 60 בישראל, הממשיכה את שושלת קודמותיה שכתבו שירים רבים על אהבות נכזבות (רחל, גולדברג, דליה רביקוביץ). את וולך עניינו נושאים אחרים לחלוטין: שגעון, מיניות, מגדר, חרדה, תת הכרה, אפשרויות הרגשה, וכמובן, אלוהים, העולם הנסתר, המציאות המטפיזית. וולך האמינה שהמילים הן טבע, לא המצאה, ושדרך המילים ניתן לבנות מסלול אל פנים האני ומשם, אל הנשגב, האלוהי, האינסופי.
שנה לאחר מכן, בשנת 1967, פורצת לתודעה הציבורית חברתה המבוגרת של יונה וולך, המשוררת החרדית זלדה. זלדה היתה אז בת 53. ספרה התקבלה באהדה גדולה על ידי קוראי השירה בארץ, דתיים וחילוניים כאחד. זלדה הצליחה לשבור שני מחסומים חברתיים בלתי חדירים באותם ימים. מחסום אחד - התנגדותה של החברה החרדית כלפי פרסום ספר שירה על ידי אישה והמחסום השני - החשדנות של החברה החילונית כלפי משוררת חרדית ששיריה רווים בתכנים דתיים. ובכל זאת, ללא שום מודל לחיקוי, הצליחה זלדה לכבוש את כלל קוראי השירה בארץ וכיום ספר שיריה הוא הנמכר ביותר בכל הזמנים בשירה העברית המודרנית.
קשה לתאר שני הפכים גדולים יותר מאשר זלדה וולך. זלדה אשה דתיה, מופנמת, מהססת, רגישה, אישה שאינה יוצאת כמעט מהבית מחשש מ"המולת הכביש", לעומת יונה וולך – צעירה מזלדה ב 30 שנה, סוערת, אקסטרווגנטית בהופעתה ובוטה בדיבוריה, שניהלה אורח חיים בוהמי.
ובכל זאת, נוצר קשר עמוק בין השתיים. אולי זה לא כל כך מפתיע בשל הקווים המשותפים: שתיהן התייתמו מאב, שתיהן לא יצאו מעולם מגבולות הארץ והיו מוקד עלייה, קשורות לבית, לחצר, ועבור שתיהן, המשיכה לציור, קדמה לשירה.
אבל ישנם חוטים דקים ועמוקים יותר, המחברים בין שתי המשוררות: השירה הרליגיוזית של שתיהן ונהייתן אחר הנסתר, האמונה הכנה בכוח המילים כפותחות שערים אל פנים האני, וההתעניינות העקבית של שתיהן ברוע ותפיסתו ככוח מחייה שהכרחי למסע החניכה של אדם בחייו.
בהרצאה מרתקת נחשוף את סיפור חייהן של זלדה ויונה וולך ונצלול אל תוך שירתן. ההרצאה כוללת גם קטעי וידאו וסאונד נדירים ומכתבי ארכיון גנוזים, השופכים אור על שתיים מהמשוררות הגדולות והנועזות בשירה העברית לדורותיה.
"צוֹלֵל חָפְשִׁי לְלֹא מִצְנָח, לְכָל הַכִּוּוּנִים נִפְתַּח" - על חייו ויצירתו של מאיר אריאל
הרצאה על אחד מהיוצרים המקוריים שחיו כאן בארץ. משורר, מלחין ומבצע ואולי אף שלא במתכוון מורה רוחני לרבים שמצאו ביצירתו את ההיגיון שבשיגעון. הטקסטים העמוקים שלו הם הגשר בין השירה הצרופה לפזמונאות הפופולרית. בהרצאה מרגשת ועשירה בקטעי וידאו ומוזיקה נדירים וחומרי ארכיון מרתקים, נצלול אל תוך השירים ונספר על הילדות במשמרות, מסלול התפתחותו כמוזיקאי במקביל לחבר הילדות שלום חנוך, אופן התקבלותו בחברה הישראלית, עמדותיו ביחס לאהבה, זוגיות ופוליטיקה. ננסה גם להבין מדוע הגיעו רק מעטים להופעותיו ואילו אחרי מותו הפך לאגדה.
משך כל מפגש: כ-70 דקות
כמות קהל: תלוי אולם והגברה
קרדיט צילום: תום ברקאי